Fredagssamtalet

Sex gäster.
Två värdar.
Ett samtal.

Den första fredagen varje månad bjuder vi in till sopplunch med samtal hemma hos oss i centrala Örebro. Det finns plats för sex gäster runt bordet. Vi kallar det fredagssamtal och det handlar om att mötas i ett riktigt samtal. Ett sådant som vi ofta längtar efter, men alltför sällan får tillfälle till. Det händer bra saker när olika människor möts och lyssnar på varandra, och det vill vi bidra till.

I fredagssamtalet vill vi hitta olika perspektiv in i samtalet och gemensamma vägar ut ur det. Vi vill gärna att människorna runt bordet tänker olika. Respekt och nyfikenhet är grundläggande. Inget spelas in eller filmas. Mobilerna lämnas i hallen. Vi är i vårt samtal helt enkelt.

Vill du vara med i något av samtalen? Anmäl dig till vår e-postlista här så skickar vi inbjudan till dig.

Några samtalsämnen som vi klarat av:

Samtalet
Varför lyssnar ingen på riktigt när jag talar längre? Hör ni mig när ni tittar i mobilen under mötet? När slutade vi att bygga vidare på det andra säger, utan bara väntar på att ta ordet själv?

Döden
Allt fler svenskar begravs utan att det är en enda anhörig närvarande. På begravningsbyrån sitter familjen och bläddrar i sin kalender och har svårt att hitta en lämplig tid för begravning mellan jobbresor och åtaganden. Varför är så många för upptagna för att begrava sina döda? Vilken plats har egentligen döden i våra liv idag?

Tvåsamheten eller separationen
Borde inte fler skiljas egentligen? Eller ger vi upp för lätt? Varför är det så svårt att leva tillsammans? Vad förväntar vi oss av tvåsamheten, och när vet man att det är dags att lämna den?

Musiken
Musiken har varit central för oss människor ända sedan vi utvecklades på savannen för hundratusentals år sedan. Varför är musik det skönaste språket?  Vad händer i mig? Vilken musik vill jag att andra ska upptäcka?

Är människan värd att rädda?
Vi vill gå djupt ned i vår tids stora ödesfråga. Det här samtalet blir filosofiskt och existentiellt. Varför är just människan värd att bevara? Eller är vi det?

Några samtalsämnen som vi vill mötas kring:

Ensamheten
Det är många som är stolta över det svenska välfärdssamhället. Lika för alla, och ingen lämnas utanför. Men hur har det påverkat oss människor? Har det rentav bidragit till att den sociala sammanhållningen brister, när samhället ska sköta allt? Gör det oss mer ensamma, eftersom vi inte längre är beroende av andra människor?

Bilen
Trafiken är en av de svåraste frågorna att lösa i ett Örebro som växer. Arbetet med att få fler att cykla och gå retar gallfeber på många bilburna örebroare. Varför är bilen så dominerande i Örebro? Vad gör det med staden?

Hoppet
Det är mycket som går åt fel håll just nu i världen. Många unga har svårt att se en framtid att längta efter. Var finns hoppet om att allt ska bli bra? Vem bär det? Hur kan man bevara hoppet i sig, och få fler att känna det?

Staden
Vi blir fler och fler, men möter stadens utbud det behov som faktiskt finns? Vad behöver Örebro mest just nu för att utvecklas? Vad saknar jag för att känna att min hemstad är riktigt spännande?

Ecocidet
Människan utarmar ekosystemen och utrotar andra arter och i förlängningen sig själv. Står den antropocentriska världsbilden i vägen för vår överlevnad som art? Måste vi släppa tanken på att vi är förvaltare av jorden?

Långsamheten
Att vara långsam innebär ofta att vara i vägen för andra. Uppfattas man som lat om man är långsam? Vad händer med oss när vi saktar in? Varför ska allt gå fortare, effektivare och vara mer produktivt hela tiden?

Diagnosen
Hur är det att vara barn och behöva hjälp, men att inte få det? Varför är det så svårt att vara förälder till ett begränsat barn? Vilka känslor och tankar väcker det i mig som förälder när jag  inte kan hjälpa mitt barn som har det svårt?

Tillväxten
Den materiella konsumtionen har aldrig varit större, samtidigt som vi knappast mår bättre som människor. Och planeten utarmas. Så varför slår julhandeln rekord i år igen? Har ett helt år till gått utan att vi fattat?

Hjärnan
Många av oss har någon gång i livet slitit ut både hjärna och  hjärta så mycket att vi slutat fungera. Vem bränner ut sig och varför? Vad händer med hjärnan när vi inte sover? Varför är vårt samhälle så skadligt för så många av oss?

Maten
Varför är det lagligt att sälja mat som gör oss sjuka? När började tiden vi spenderar med att laga mat till varandra att sjunka och varför? Hur kan vi inte ransonera kött, när vi vet att det skulle rädda klimatet? När blev maten ett så laddat samtalsämne?

Varannanveckaslivet
Varför är det barnen som förväntas byta liv varannan vecka när föräldrarna skiljer sig? Hur påverkar det barn att ha olika hem? Vad händer med föräldrarna som också byter liv hela tiden? Är det verkligen med barnens bästa vi förespräkar varannanveckaslivet?

Mobilen
Hur mycket tid tittar du på din mobil varje dag? Vad gör din smartphone med dig och ditt sätt att se på världen? Gör sociala medier ditt liv rikare på vänner, eller fattigare? Hur påverkar mobilen dina relationer?